Telefonsupporten er midlertidigt lukket.

Ændret drift pga. COVID-19 – læs mere her. Se også vores kategori med populære hygiejneprodukter til desinfektion, rengøring mv.

Engangshandsker

At vælge de rette handsker til en given opgave, kan være lidt af en udfordring. For at gøre det så let så muligt for dig, har vi derfor gjort en del af arbejdet for dig. Således har vi helt fravalgt at føre engangshandsker af vinyl, samt engangshandsker med pudder, da disse handsketyper henholdsvis har et begrænset anvendelsesområde, samt kan øge risikoen for allergi. I stedet har vi udvalgt engangshandsker af høj kvalitet, i henholdsvis latex og nitril.

Du kan læse meget mere om de enkelte engangshandsker nedenfor, under selve produkterne, foruden at du altid er velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål eller ønsker vejledning til valget af den rette handske.

Sådan bruger du engangshandsker korrekt:

Nitril, Latex eller Vinyl?

Vælger du at holde dig til én enkelt type af engangshandsker til rengøringsopgaver, anbefaler vi at dit valg falder på engangshandsker af nitril. Dette skyldes at nitrilhandsker er gode til at modstå kemikalier, foruden at risikoen for allergireaktioner reduceres væsentligt, sammenlignet med brug af latexhandsker.

Hvor nitrilhandsker før i tiden var væsentligt dyrere end latexhandsker, er priserne i dag tæt på udlignet. Dette skyldes en kombination af at nitrilhandsker er blevet mere populære med tiden, samtidig med at priserne på naturgummi (latex) er steget. Prisen er derfor ikke længere det afgørende parameter, for hvilke engangshandsker som er fornuftige at vælge.

Latexhandsker: Den mest elastiske handsketype, med rigtig god pasform. Gode barriereegenskaber for mikroorganismer, hvilket gør handsken populær i blandt andet sundhedssektoren. Fremstilles af naturgummi, som er kendt for at fremkalde allergireaktioner hos visse brugere (type I reaktion). Derudover er der en minimal risiko for type IV reaktion grundet restkemikalier fra produktionen.

Nitrilhandsker (anbefalet): Relativt elastisk handsketype, med god pasform. Gode barriereegenskaber for mikroorganismer. Fremstilles af syntetisk materiale, hvorved brugen af naturgummi undgås, og allergirisikoen minimeres. Således er der kun en minimal risiko for type IV reaktion grundet restkemikalier fra produktionen.

Vinylhandsker (ikke lagervare, kan bestilles på forespørgsel): Den mindst elastiske handsketype, som let går i stykker. Beskytter primært mod vand og sæbe, hvorved kemikalie og smittebeskyttelsen er minimal, foruden at handsken ikke er velegnet til kontakt med fedtede fødevarer. Fremstilles af PVC, hvorved at handsken ikke indeholder allergifremkaldende stoffer.

Som beskrevet tekststykket over produkterne, har vi bevidst fravalgt at sælge engangshandsker med pudder (talkum). På samme måde som at vinylhandsker kan bestilles hos os efter anmodning, kan engangshandsker med pudder også bestilles efter særskilt anmodning.

Hvornår skal man bruge handsker?

Handsker skal bruges ved en stor del af de daglige rengøringsopgaver, for at beskytte mod vand, kemikalier og slid. Alene vand kræver således brug af handsker, da vand har en affedtende effekt på dine hænder. I værste fald kan manglende brug af handsker ved håndtering af vand således medføre vandeksem, med smertefulde sprækker i huden og væskende sår til følge. Ydermere kan vandeksem medføre tab af erhvervsevne, da eksempelvis job i rengøringsbranchen og frisørbranchen umuliggøres af vandeksem.

En ting er dog vand – en anden er sæbeprodukter, kemikalier, mikroorganismer og meget andet, som kan medføre såvel eksem som anden form for sygdom. Foruden at handsker er et lovkrav i mange henseender, giver det derfor rigtig god mening at finde og benytte de rette handsker – hvad enten dette så måtte være engangshandsker eller flergangshandsker.

Sådan bruger du handsker optimalt

Anvend altid handsker så lang tid som nødvendigt, men så kort tid som muligt.

Fjern ur, ringe og andre smykker på hænderne, før du tager handsker på. Dette er med til at sikre god ergonomi, foruden at brudstyrken øges, samt bakterievæksten under handsken minimeres.

Som udgangspunkt er det tilstrækkeligt at bruge engangshandsker til almindelig rengøring, hvor der benyttet fortyndende rengøringsopløsninger. Herved opnås god hygiejne og øget fleksibilitet sammenlignet med brug af flergangshandsker. Vi anbefaler, at du udskifter dine engangshandsker efter maksimalt 30 minutters brug, såfremt at der benyttes en fortyndet rengøringsopløsning. Udskift dine handsker, såfremt at de har været udsat for stærkere rengøringsmidler, eller blot stænk heraf. Ved direkte kontakt med stærke kemikalier, eller rengøringsopgaver hvor stænk ikke kan opdages, kan engangshandsker umiddelbart ikke anbefales. Her anbefales det at kontrollere det enkelte produkts datablad, for at se hvilke krav til værnemidler som stilles. Bemærk at det er strengt nødvendigt at vaske hænder, hvis dine engangshandsker har været udsat for stærke kemikalier i større eller mindre grad.

Det anbefales at beskytte hænderne ved rengøring med microfiberklude, da kludene fjerner hudens fedtstof ved brug. Dette kan både ske med engangshandsker, flergangshandsker samt med særlige polyamid-handsker (sidstnævnte dog kun i tør tilstand).

Håndvask efter handskeskift anbefales altid, da du sveder mere med handsker på end normalt, hvorved at hudens bakterier får øgede vækstbetingelser. Ydermere vil du fjerne såvel kemikalierester efter rengøringsmidler ved håndvask, på samme måde som latexproteiner fjernes ved brug af latexhandsker. Har engangshandsken ikke været udsat for strint eller spild af rengøringsmiddel, kan håndvask erstattes af hånddesinfektion.