Ring 70 40 45 00 For uforpligtende råd og vejledning

Afkalkningsmiddel til køkkenbrug

Afkalkningsmiddel bruges til at fjerne kalkbelægninger fra din kaffemaskine, elkedel, brusehoved, filtre fra vandhaner, dampstrygejern, Nespresso, fliser og sanitet eller hvad du ellers måtte have i din husholdning, som jævnligt kommer i kontakt med vand. Hvor ofte du skal afkalke, afhænger af hårdheden (dvs. mængden af magnesium og calcium i vandet) af vandet, hvor du bor. Med afkalkningsmiddel opnår du en næsten lugtfri kalkfjerningsproces og resultat, modsat når man bruger eddikesyre. Søger du et afkalkningsmiddel du ikke kan finde på denne side, er du meget velkommen til at kontakte os.

10 varer
afkalkningsmiddel-suma-scale-d5-2-1-l-17334
SPAR21%
  • TILBUD

Suma Scale D5.2, afkalker, 1 L

Før 41,25 kr 32,50 kr

inkl. moms v/1 stk.

suma-calc-d5-2-l-17512 SPAR20%
  • TILBUD

Suma Calc D5, afkalker, 2 L

Før 107,50 kr 86,25 kr

inkl. moms v/1 stk.

10 varer

Før du starter

Vær opmærksom på, at nogle produkter indeholder stærk syre (fx MinusKalk med pH-værdi på 1). Ved brug på klinker og fliser, som ikke kan tåle syreholdt afkalkningsmiddel, vil de tage skade. Et så syrligt afkalkningsmiddel må heller ikke anvendes på marmor, aluminium, emalje samt terrazzo og ubehandlede stenoverflader. Produktet du afkalker SKAL kunne tåle syre, for at afkalkeren ikke gør mere skade end gavn. Vi anbefaler derfor at du tester, om dine fliser eller klinker kan tåle produktet, før du tager det i brug. Dette gøres bedst på et ikke synligt sted.

Sådan afkalker du:

Kaffemaskine eller elkedel

Din kaffemaskine bør afkalkes, når kogetiden forlænges, og den sender vandet ud i sprøjt eller støjer kraftigt. Forlængelse af kogetid gælder ligeledes for din elkedel. Orienter dig om doseringsforholdene på den afkalker, du har. Den pågældende afkalker skal blandes op med 1 liter koldt vand.

  • Start kaffemaskinen eller elkedlen, og lad væsken løbe igennem eller koge igennem i maskinen.
  • Sluk evt. din kaffemaskine når halvdelen af væsken er løbet igennem, så maskinens varmelegeme kan stå ”i blød” i 10 minutters tid. Lad herefter resten af indholdet løbe igennem kaffemaskinen.
  • Rens herefter maskinen ved at køre 3 tomme kander vand igennem kaffemaskinen eller elkedlen.

Hvis kaffemaskinen eller elkedlen er stærkt tilkalket, gentages behandlingen.   Nespresso, Tassimo, Senseo, Dolce Gusto, m.v. Lad dig ikke narre af ”specielle afkalkningsprodukter” til din kaffemaskine. Afkalker er afkalker, og disse specialiserede produkter er ofte blot dyrere, men ikke nødvendigvis bedre, end de produkter du ellers kender. Dog skal du selvfølgelig ikke bruge afkalkningsmidlet ufortyndet. De forskellige kapselmaskiner kommer med forskellige vejledninger til afkalkningsmetode. Orienter dig derfor i din brugsanvisning, og brug fortyndet afkalker næste gang du afkalker din kaffemaskine til kapsler eller hvilket andet kaffemaskineprodukt du måtte have i dit hjem. Strygejern De fleste nyere strygejern har en indbygget anti-kalk funktion, så du ikke selv skal bruge nogle former for afkalker. Hvis du har et ældre strygejern eller dit strygejern ikke har denne funktion, kan du afkalke det med afkalkningsmiddel eller eddikesyre 32 %. Benyt den anbefalede blanding på produktet eller ca. 1:10. Husk at køre strygejernet igennem minimum én gang med rent vand og med dampfunktionen aktiveret. Ellers risikerer du, at have rester af væsken, som sætter sig i det tøj du stryger næste gang.

Bruserhoved

Der er to grader af afkalkning af brusehoveder. Hvis du blot ønsker at gøre almindeligt rent, kan du tilføje et afkalkningsmiddel til vand, og påføre det til bruserhovedet enten med svamp eller børste (husk handsker!). Efter 3-5 minutter efterskyller du bruserhovedet med vand. Du kan derimod også skrue bruserhovedet af, og lægge det i blød i et ufortyndet afkalkningsmiddel. Vær dog i forvejen opmærksom på, hvorvidt din bruser tåler stærk syre før du starter. Med denne afkalkningsmetode kan virketiden hæves fra 5-10 minutter, og helt op til et par timer, afhængigt af mængden af kalk på bruseren. Afslut med at afskylle bruseren.

Armaturer, fliser og håndvaske

Før du starter skal du være sikker på, at dit armatur, fliser eller håndvask kan tåle stærk syre som afkalkningsmidler er. Forsøg derfor altid på et ikke synligt sted før, så du kender til dine flisers modstandsdygtighed overfor stærk syre. Ved almindeligt brug: Orienter dig om blandingsforholdet på dit afkalkningsmiddel, når det skal opblandes med vand. Påfør væsken med en svamp eller børste til det du vil rengøre. Efter 3-5 minutter efterskylles der med vand. Afkalkning: Kom afkalkningsmidlet på en klud eller mild skuresvamp (husk handsker!). Gnid da armaturer, fliser, håndvaske, m.m. ind og skyl derefter med vand efter en virketid på 5-10 minutter.  

Filtre fra vandhaner

Hvis der ikke kommer meget vand ud af din vandhane mere, er det ved at være tid til en afkalkning af perlatoren (filtret for enden af vandhanen). Skru filtret af, og læg det i et glas med ufortyndet eller fortyndet afkalkningsmiddel - afhængigt af materialet dit filter er i. Efterskyl filteret og børst det eventuelt efter med en gammel tandbørste, hvis der fortsat sidder kalk i filteret. Hvis du skal afkalke andre ting end dem, som fremgår i vejledningen, men du er i tvivl om hvilket produkt du skal bruge til opgaven - kontakt os da via chat, mail eller telefon for uforpligtende vejledning.