Mundbind
Herunder finder du vores udvalg af mundbind, som leveres hurtigt til GLS pakkeshops, virksomheds- og privatadresser over hele landet. Priserne starter fra 0,5 kroner inkl. moms for CE-godkendte Type II mundbind. Læs mere om korrekt anvendelse af mundbind for forskellen på de enkelte typer, i tekstafsnittet under produktsektionen.
- Antal pr. pakke 50 stk. Fjern denne
- Certificeringer Anbefalet Fjern denne
- Ryd alle
- Antal pr. pakke 50 stk. Fjern denne
- Certificeringer Anbefalet Fjern denne
- Ryd alle
Mundbind – Det skal du vide om medicinske og kirurgiske mundbind
Hos HUMA har vi solgt mundbind længe før at COVID-pandemien ramte. I både sundhedssektoren og i fødevaresektoren, er mundbind nemlig et velkendt værktøj, for at holde en høj hygiejnestandard.
Coronavirus har dog medført en stærkt stigende interesse for mundbind, ligesom at der er kommet øget fokus på korrekt mærkning og certificering af mundbind, således at mundbindene yder beskyttelse mod virus. Herunder har vi derfor samlet lidt information, som gerne skulle klæde dig på til valg af mundbind.
Stof eller kirurgisk kvalitet?
Ikke alle mundbind yder lige god beskyttelse. Således er der forskellige produktstandarder, som mundbind klassificeres efter.
Den største forskel, er naturligvis mellem henholdsvis stofmundbind og medicinske mundbind. Sidstnævnte type er den eneste type som vi sælger her på webshoppen, da netop denne type er mere veldokumenteret end stofmundbind.
Dette er dog ikke ensbetydende med, at stofmundbind ingen effekt har. Både hjemmesyede mundbind, samt fabriksfremstillede genanvendelige mundbind, er generelt bedre at anvende end slet ikke at anvende mundbind. Effekten vil dog variere fra stofmundbind til stofmundbind, alt efter materialevalg, pasform og antal lag.
Ordentlige stofmundbind har dog en fordel i og med, at mundbindene er billigere i brug. Dette skyldes at mange stofmundbind kan vaskes ved 60 grader og genanvendes. Medicinske mundbind er derimod tiltænkt engangsbrug, hvilket gør at mundbindet skal skiftes efter endt brug.
Vælger du at anvende et genbrugeligt stofmundbind, bør du sikre dig at:
- Mundbindet består af minimum 3 lags stof, hvoraf at det yderste lag er vandafvisende
- Mundbindet tåler vask ved 60 grader
- Mundbindet har en god pasform, og slutter tæt omkring både næse og mund
Tommelfingerreglen er at du altid bør anvende mundbind i medicinsk kvalitet, frem for et mundbind af stof, såfremt at du er i risikogruppen for at blive alvorlig syg, hvis du får COVID-19. Ligeledes bør du bruge et godkendt mundbind, såfremt at du mistænker at du er blevet smittet med COVID-19, og eksempelvis skal til eller fra testning. Slutteligt kan myndighederne stille krav om at du anvender engangsmundbind frem for stofmundbind, hvis du eksempelvis skal ud at flyve.
Det skal du være opmærksom på
Inden at du anskaffer dig mundbind, er det værd at være opmærksom på, at et mundbind aldrig vil beskytte 100% mod virus og bakterier. Særligt i forbindelse med coronavirus, er det derfor vigtigt stadig at følge myndighedernes hygiejneinstrukser, om henholdsvis at holde afstand, hose i ærmet, samt at foretage hyppig håndvask og/eller hånddesinfektion.
Tanken med mundbind er derfor, at det skal virke som et ekstra ”lag” beskyttelse, ovenpå de eksisterende forholdsregler som du skal tage.
I de sjældne situationer, hvor det ikke er muligt at holde afstand, vil mundbindet hjælpe med at mindske smittespredning. Det er dog vigtigt at holde sig for øje, at du ikke bliver usårlig blot fordi du påfører dig et mundbind.
Om mundbindet anvendes korrekt, er desuden en vigtig faktor i forhold til hvor god en beskyttelse der ydes – både når det kommer til at beskytte dig selv, men også i forhold til at beskytte andre mennesker mod smitte.
Det skal du se efter når du køber medicinske mundbind
Medicinske mundbind fås med henholdsvis øreelastikker og bindesnore. Til ikke-professionelle brugere anbefales som udgangspunkt mundbind med øreelastikker, da disse er lettest at anvende.
Godkendte mundbind fremstilles typisk i 3 lags non-woven materiale, som har en god luftgennemtrængelighed. Materialet minder om stof, og har en vandafvisende overflade.
Udover at dække munden, dækker bindet ligeledes næsen. For at sikre at mundbindet slutter tæt til, er mundbind udstyret med en næseklemme. Basalt set er der tale om en lille metaltråd, som er syet ind i den øverste del af stoffet. Dette gør at mundbindet kan formes, således at stoffet ikke gaber for meget.
Mundbind – eller kirurgiske masker som er den officielle term – deles op i forskellige grupper alt efter filtreringsevne:
- Type I mundbind: Disse masker/mundbind reducerer risikoen for smitte fra bæreren. Type I mundbind har dog en lavere filtreringsgrad end hhv. type II og type IIR, hvilket gør at disse kirurgiske masker ikke anbefales til brug af sundhedsprofessionelle. Ligeledes er disse mundbind som udgangspunkt heller ikke godkendt til brug i europæisk flytrafik.
- Type II mundbind: Disse mundbind reducerer smitterisikoen både fra bæreren og til bæreren. Dette gør at denne type kirurgiske masker kan anvendes af sundhedsprofessionelle samt flyrejser på europæisk niveau. Har du en kronisk sygdom vil et type II mundbind ligeledes være at foretrække frem for et type I mundbind.
- Type IIR mundbind: Et Type IIR-mundbind har på lige fod med type II en smittereducerende effekt for både fra og til bæreren. Endvidere beskytter disse mundbind mod kropvæsker, da disse er stænkresistente. Dette gør type IIR-mundbind til det foretrukne valg blandt eksempelvis operationsteams.
I tillæg til mundbind kan filtrerende masker anvendes. Disse forefindes i filterklasserne FFP1, FFP3 og FFP3, hvoraf sidstnævnte masketype yder den største grad af partikelfiltrering.
Mundbind som sælges på det danske marked, skal overholde følgende krav:
- Produktet skal være CE-mærket
- Produktet skal sælges i original emballage (og må således ikke anbrydes, hvorved at produktinformationerne ikke fremgår)
- Der skal medfølge brugsinstrukser på dansk
- Filteringsevnen skal være oplyst (type I, type II eller type IIR)
- Det skal fremgå hvem der er fabrikant. Holder fabrikanten til uden for EU, skal det være angivet hvem der er repræsentant for fabrikanten inden for EU.
- Mundbindet skal indeholde oplysninger til at identificere det specifikke produkt (reference/LOT-nummer)
- Produktions- og udløbsdato skal være anført
Sådan bruger du mundbind
Det er ikke ligegyldigt, hvordan du anvender din kirurgiske ansigtsmaske. Følg derfor nedenstående råd i forbindelse med brug af mundbind.
- Start med at vaske hænder eller foretage hånddesinfektion. Håndvasken skal vare minimum 20 sekunder for at have tilstrækkelig effekt, og hånddesinfektionen skal foretages, således at hænderne er våde i minimum 30 sekunder
- Find forsiden på mundbindet. Dette vil fremgå af produktets emballage. Typisk er der tale om den blå eller grønne side. Denne skal vende udad, mens indersiden (typisk hvid), skal vende indad.
- Tag fat i mundbindets elastikker, placer det over næse og mund, og fastgør elastikkerne bag ørene. Den del af mundbindet som en indsyet metaltråd, skal vende opad.
- Træk evt. mundbindet ud, så den nederste del af mundbindet dækker hele hagepartiet.
- Undgå at berøre mundbindet under brug
- Skift mundbindet hvis det bliver forurenet eller vådt, eller ved længere tids brug
- Fjern mundbindet ved at tage fat i øreelastikkerne.
- Smid mundbindet ud
- Foretag håndvask eller hånddesinfektion
Ofte stillede spørgsmål:
Hvor skal jeg anvende mundbind?
Sundhedsstyrelsen er den myndighed som fastsætter de konkrete anbefalinger og påkrav om brug af mundbind. Da disse anbefalinger kan skifte med kort varsel, gives nedenstående informationer derfor med forbehold. Du kan altid finde de aktuelle regler og anbefalinger på http://sst.dk/corona
- I offentlig transport, fx fly, tog, metro, letbane, busser, fjernbusser, færger samt på stationer og i venteområder. Bemærk at visse transportformer (fx fly) kan have specifikke krav til maskernes filteringsevne (type II eller type IIR)
- Ved mistanke om COVID-19 eller påvist COVID-19. Du bør anvende mundbind, hvis du enten er smittet eller har symptomer på COVID-19, og skal bryde din selvisolation. Dette kan eksempelvis være ifm. transport til/fra sygehus eller testfacilitet.
- Hvis du er pårørende til en person i risikogruppen (særligt personer over 80 år og personer over 65 år med en eller flere kroniske sygdomme), og ikke kan holde tilstrækkelig afstand - fx. ved personlig pleje og omsorg
- Liberale erhverv (fx frisører), hvor hyppig og/eller langvarig ansigt-til-ansigt kontakt er uundgåeligt
Hvad er forskellen mellem de forskellige typer mundbind?
Kirurgiske mundbind skal leve op til bestemte kvalitetsstandarder, for at måtte sælges i Danmark. Kvaliteten af disse er derfor mere ensartede, sammenlignede med stofmundbind som du enten laver selv, eller køber færdiglavet.
Type I mundbind: Beskytter primært mod at bæreren smitter andre personer. Disse mundbind er ikke godkendte til europæisk flytrafik, og anbefales hverken til kronikere eller medicinsk personale.
Type II mundbind: Reducerer smitterisikoen både for bæreren selv, samt at bæreren smitter andre personer. Disse mundbind kan anvendes af medicinsk personale, og må anvendes i europæisk flytrafik.
Type IIR mundbind: Har samme fordele som type II-mundbind, og er endvidere stænkresistente. Dette gør disse mundbind anvendelige til blandt andet operationsteams. På lige fod med type II mundbind må type IIR-mundbind anvendes i europæisk flytrafik
I hvor lang tid kan et mundbind til engangsbrug bæres?
Mundbindet skal skiftes efter endt brug, samt hvis det bliver vådt eller på anden måde forurenet.
Derudover skal mundbindet skiftes løbende, ved længere tids brug. Dette kan eksempelvis ske efter 3-4 timers brug.
Kirurgiske mundbind er et engangsprodukt, og må således ikke vaskes og genbruges.
Har du brug for hjælp?
Fandt du ikke hvad du søgte, eller har du nogen spørgsmål?
Maria og kollegaerne sidder klar til at hjælpe dig på
Tlf. 70 40 45 00