Guide til rengøring af ovnen
En beskidt og fedtet ovn er svær at undgå, når man anvender sin ovn til madlavning næsten dagligt. Der findes alverdens gode husråd til hvordan man rengører sin ovn, men ikke alle råd er lige gode for din ovn. I denne guide vil vi komme ind på både de råd vi kan anbefale til rensning af ovn, og de råd som måske virker som en god ide, men har nogle ulemper. Rengøring af ovn kan være forskellig, da der findes forskellige typer af ovne. I dag kan man få ovne som selv klarer rengøringen, mens andre ovne kræver at man gør det på den gammeldags facon og selv rengøre den.
Forskellige typer af ovne, som kræver forskellig rengøring
Der findes forskelligt typer af ovne som alle skal rengøres forskelligt.
1) Selvrengørende pyrolyse ovn
Den nye og smarte pyrolyse ovn brænder ved omkring 400 grader fedt og snavs væk, og efterlader det som aske i bunden af ovnen, som bare skal tørres op med en fugtig klud. Det er derfor en ovn som ikke kræver den store arbejdskraft når det kommer til rengøring. Dog anbefales det på det kraftigste at man bliver hjemme mens pyrolysen kører, på grund af brandfaren ved de høje temperaturer.
2) Katalyse ovn
Katalyse ovnen har en selvrensende emalje, som betyder at den løbende holder de emaljebelagte sider rene. Ovne med katalyse kræver dog stadig lidt manuel rengøring, men det er vigtigt at pointere at de sider som er belagt med emalje ikke kan tåle nogen former for rengøringsmiddel, ovnrens eller hvad man nu kunne finde på at anvende. Bunden af ovnen er dog aldrig belagt og kræver manuel rengøring. Uanset hvilken form for selvrensende ovn man har er det altid vigtigt at rådføre sig med ovnens brugsanvisning. Selvrens-funktionen kan nemlig være forskellig fra producent til producent.
3) Den helt almindelige ovn
Den almindelige ovn har ingen former for selvrensning og derfor kræver det manuel rengøring og vedligeholdelse for at holde ovnen ren.
Forholdsregler ved selvrengørende pyrolyseovn
Når man anvender sin pyrolyseovns selvrengørende program er det vigtigt at tage sine forholdsregler. En kvinde oplevede eksempelvis at miste sin papegøje da hun ikke var bevidst om at fugle ikke kan tåle de dampe som en pyrolyseovn udskiller, når den laver pyrolytisk rengøring.
Det skal du være opmærksom på
1. God udluftning under og efter pyrolytisk rengøring.
2. Dyr (især fugle) skal flyttes til et andet rum med god udluftning og må ikke være i nærheden af ovnen, under og efter den pyrolytiske rengøring. Herunder kan også krybdyr og andre små kæledyr også risikere at få en påvirkning under rengøringen af ovnen. Et godt råd vil derfor være også at flytte dem til et andet rum.
3. Dampene er ikke skadelige for mennesker, men hold børn væk fra ovnen af hensyn til sikkerhed, da ovnen bliver meget varm.
Ovn- og Grillrens
Har man ikke en ovn med pyrolyse eller selvrengøringsprogram kan Ovn- og Grillrens fra Prime Source anbefales. Det skal dog siges at man skal være meget påpasselig ved anvendelse af klassisk ovnrens, da det er høj alkalisk. Dette betyder at det kræver en del egnet sikkerhedsudstyr at anvende dette produkt, herunder sikkerhedsbriller, lange handsker som er beregnet til håndtering af kemikalier og beskyttelsestøj. Det er vigtigt at man også sørge for at få dækket ordentligt af omkring ovnen inden brug af høj alkalisk ovnrens. Gulv og inventar tager nemt skade, hvis man spilder eller stænker på en overflade. Hertil er det også vigtigt at pointere at selv små dråber fra den sæbeblanding man anvender til at vaske efter med, kan skade trægulv og skabslåger, hvis det indeholder bare den mindste smule ovn- og grillrens. Så det er vigtigt at man tager sine forholdsregler hvis man vælger at anvende ovn- og grillrens, som er højalkalisk.
Men der findes et produkt som er lige så effektivt, men ikke afgiver giftige dampe og minimere risikoen for syreskader på trægulv og omkringværende inventar, hvis man skulle ramme lidt ved siden af. Produktet hedder Greaselift og kan anvendes uden brug af værnemidler. Det påføres direkte i ovnen og får lov at virke i 3-15 minutter. Det er vigtigt at produktet ikke tørrer ud. Derefter vaskes det af og overfladen skylles med vand. Produktet er dyrere, men stadig lige så effektivt som almindelig ovnrens. Forskellen er bare at det er mildere, og kræver derfor ikke den samme påpasselighed. Vi anbefaler at man køber Greaselift fra Ecolab, da pengene på sigt vil være givet godt ud.
Nedenfor kan du se en video hvor vi demonstrerer, hvor effektiv Greaselift fra Ecolab er.
Rengøring af ovnens glas
Rengøring af ovnens glas kan med fordel tages en gang imellem. Herunder kan man ved let tilsmudsning rengøre glasset med en fugtig klud. Hertil kan det anbefales at anvende en microfiberklud, men en almindelig karklud kan også gøre det. Ved mere fastsiddende fedt og madrester kan man med fordel anvende universalrengøringsmiddel til at rengøre med. Hertil kan der med fordel anvendes en ridsefri svamp, som beskytter glasset bedst muligt og man undgår derved at beskadige glasset. Det kan ikke anbefales at anvende glasrens til rengøring af ovnens indvendige glas, da glasrens kan indeholde silikone, voks eller slibemiddel. Herunder vil man risikere at glasset bliver mere fedtet end det var før man gik i gang. Derudover kan man være så uheldig at man i sin gode tro ved brug af glasrens, kommer til at ridse glasset. Det må på det kraftigste frarådes at anvende en blanding af salmiakspiritus og brun sæbe til rengøring af ovnens glas, da man risikerer at glasset splintres.
Rengøring af ovnens front
Ovnens front vil også kræve rengøring fra tid til anden. Herunder kan man gøre det lidt oftere end med den store rengøring af ovnrummet, da det er en let rengøring, som ikke kræver så meget arbejde. Til de sorte flader kan man anvende en opvredet klud med lunkent vand og universalrengøringsmiddel. Sørg for at tørre efter med en tør klud for at undgå striber. Det samme gør sig gældende hvis din ovn har hvide flader. Nogle ovne har også rustfrit stål på fronten, og her skal man være ekstra påpasselig med hvilke redskaber man anvender til rengøringen. Der kan nemt komme ridser, derfor er det no-go at anvende grydesvamp eller skuresvamp. Det anbefales det på det kraftigste, at man anvender en microfiberklud opvredet i lunkent vand og universalrengøringsmiddel og at der tørres efter med en tør microfiberklud. Man kan som et lille ekstra trick påføre lidt olie på en klud og polere overfladen. Efter ca. 15 minutter efterpoleres der med en tør klud.
Rengøring af ovnens ventilator
Hvis man har en ovn med varmeluftsfunktion, sidder der et sted i ovnen en ventilator. Denne kræver en rengøring af og til. Herunder er det vigtigt at man følger brugsanvisningen for hvor ventilatoren sidder og hvordan man får den ud. Husk at slukke for hovedafbryderen, inden man begynder at pille ved ventilatoren. Når ventilatoren er pillet ud, kan den nemt rengøres med en universalrengøringsmiddel og en klud. Derefter kan ventilatoren monteres igen og ovnen kan tilsluttes til hovedafbryderen.
Rengøring af bradepander og ovnriste
Når man rengører sin ovn er det meget naturligt også at rengøre bradepander og riste. Til det, kan det anbefales at ligge bradepanden i blød i varmt sæbevand, og bruge en skurenylon eller en almindelig skuresvamp til at fjerne fedt, olie og madrester. Ovnriste kan man give en tur i opvaskemaskinen, da de i de fleste tilfælde er fremstillet i rustfrit stål. Hvis man ikke har en opvaskemaskine eller ikke har en med plads til en bagerist, så kan den selvfølgelig rengøres på samme måde som bradepanderne.
Rengøring af den let tilsmudsede ovn
Til rengøring af den let tilsmudsede ovn kan man med fordel anvende et ildfast fad med citron og vand i en 50 grader varm ovn. Det vil få den lille smule fedt og madrester man skulle have siddende til at slippe og være lige til at tage med en klud. Dette er et naturligt og mere miljøvenligt tip til ovnrengøring. Denne metode kan også anvendes som forebyggelse til at for meget snavs og fedt ophober sig. Det kan dog ikke anbefales til rengøring af ovne som er meget tilsmudsede. Der vil vi anbefale at man anvender et produkt som er lidt mere skrapt og effektivt som Greaselift.
Andre metoder til rengøring af ovnen
Udover at rengøre ovnen med grill- ovnrengøring, så findes der en række alternativer, som vi har opridset nedenfor. Nogle af metoderne kan være udemærkede, mens andre kan være direkte sundhedsskadelige. Så pas på med at følge tips til rengøring af ovnen helt ukritisk.
Brun sæbe til rengøring af ovn
Rigtig mange hjemmesider anbefaler brun sæbe til rengøring af ovnen, men det har sine ulemper og er derfor ikke den første løsning vi anbefaler. Brun sæbe er et højkoncentreret produkt og kan virke lokalirriterende. Derfor kan det anbefales at man anvender handsker når man arbejder med brun sæbe, da det kan irritere ved kontakt med huden. Når man har smurt brun sæbe på indersiden af sin ovn, og efterfølgende skal fjerne det igen, vil det kræve en del (for ikke at sige meget) vand at få ovnen ordentligt rengjort. Det vil være svært at få ovnen ordentlig ren for brun sæbe og man vil kunne lugte og måske ligefrem smage den brune sæbe i sin mad efterfølgende.
Rengøring af ovn med eddike
Mange husråd skriver at man skal anvende eddike i kombination med forskellige produkter til rengøring af sin ovn. Det kan dog ikke anbefales, da den eddike vi kan købe i supermarkedet er fremstillet ved gæring af biologiske materialer og indeholder både aromaer og farvestoffer. Dette indhold, vil være med til at ens ovn bliver fedtet i stedet for rengjort, da lagereddike også indeholder sukker. Sprøjter man ovnen ind i eddike vil det kræve en masse ekstra rengøring for at fjerne først snavs og fedt, men også alt det sukker som eddiken har efterladt. Derfor anbefaler vi ikke at man anvender eddike til rengøring af sin ovn.
Rengøring af ovn med natron
Natron siges at være godt for mange ting og være anvendeligt i forskellige sammenhænge. Herunder er det et nemt og effektivt husmorråd til hvordan man rengøre sin ovn. Man blander natron med lidt vand, så det bliver til en tyk grød. Derefter smøres det ud på ovnens flader. Lad det stå i et par timer. For den bedste effekt, lad det stå hen over natten. Natronblandingen fjernes ved hjælp af vand og en microfiberklud eller en ridsefri svamp. Sørg for at få det hele fjernes og udskift gerne vandet et par gange, så der er sikkerhed for at hele ovnen er rengjort ordentligt for natronblandingen. Dette rengøringstip er en del langsommeligt da det skal stå i en del timer for at få den rette virkning. Til gengæld er det et miljøvenligt og billigt alternativ til rengøringen af sin ovn.
Brug aldrig salmiakspiritus!
En kvinde i Norge opnåede et fantastisk resultat med rengøring af sin ovn, da hun anvendte salmiakspiritus. Kvinden varmede om aftenen først ovnen op, slukkede den og anbragte en skål med salmiakspiritus i midten af ovnen og en skål i bunden med vand. Herefter lukkede hun ovnen og lod den stå natten over. Dagen efter tog hun skålen med salmiak ud og tilsatte lidt opvaskemiddel og vaskede derefter ovnen af. Dertil fik hun en skinnende ren ovn. Det lyder jo ellers meget godt. Forskellen er dog bare, at i Norge har salmiak en koncentration på 5-10%, hvor den i Danmark har en koncentration på hele 45%. Det er altså næsten 5-10 mere koncentreret. Udover den højere koncentration her i Danmark er salmiakspiritus farligt, da det ved opvarmning frigiver ammoniakdampe som kan kradse i halsen og give luftvejsproblemer. I værste tilfælde kan det føre til hjertestop. Udover at være farligt for mennesker er det også skadeligt for din ovn, da det kan ødelægge termostaten.
Efter endt rengøring af ovn
En god ide efter endt rengøring af ovnen er at give den en tur ved høj varme og lufte ud inden der kommer mad i. På den måde sikre man at ovnen er 100% rengjort inden brug. Man kan med fordel også forebygge, så det ikke er nødvendigt at skulle den helt store tur igennem med rengøring af ovnen. Her kan man vælge at stille en bradepande nederst i ovnen, for på den måde at opsamle det fedt og mad der måtte ryge ned i bunden. Et andet tip kan være at tørre ovnen af efter brug med en fugtig microfiberklud og på den måde fjerne det værste fedt og skidt. Husk at ovnen skal være kold inden den tørres af, for at undgå brandskader og at kluden brænder fast.