Den gode håndhygiejne

Den gode håndhygiejne

Rundt omkring os og på os, lever der bakterier. Men de findes både som gode og dårlige. Bakterier kan fører til mange ubehagelig infektioner og sygdomme. Disse kan give diarré og opkastninger og almen ubehag.Typisk finder man disse bakterier på grund af en dårlig hygiejne og de spredes let fra hånd til hånd. Derfor er særligt udsatte områder restauranter, kantiner og institutioner. Her findes bakterierne typisk på dørhåndtag, tagtøj til buffet, borde og stole men også legetøj, mobiltelefoner og computermus/tastatur. I følge en undersøgelse fra Katrin, vasker 3 ud af 10 mennesker ikke deres hænder efter toiletbesøg når de er ude. Mange mennesker ville normalt bruge vand og sæbe, men det er bare ikke altid tilgængeligt ved f.eks. en kantine, så er det nemmere med en opsat håndspritdispenser hvor man nemt kan få desinficeret hænder. Her er håndspritdispenserne fra Purell er et godt valg.

Korrekt desinficering af hænder

For at kunne udnytte håndspritten bedst muligt kan man følge disse simple trin. Husk at hænderne kan blive tørre, så er en håndcreme god at bruge ved siden af.

  • Hånddesinfektionen påføres på synligt rene og tørre hænder. Ellers vaskes først med vand og sæbe
  • De tørre hænder, kan nu få en dosering håndsprit fra dispenseren
  • Gnid hænderne sammen og kom godt ind mellem fingrene, ved håndryg og håndled i mindst 30 sekunder
  • Der indgnides indtil hænderne er helt tørre

  Der er steder hvor er ikke er mulighed for at vaske hænder på grund af mange mennesker eller få vaske, steder som festivaler og koncertområder kan det være nyttigt at medbringe en praktisk lille flaske håndsprit hvor man nemt kan tilfører en dosering og ikke skulle bekymre sig om hvad en hænder sidst har rørt ved. Et andet nyttig forslag er til den nemme rengøring af overflader, såsom toiletbræt, automater m.m. Her kan man fordel bruge spritklude der dræber bakterier og samtidig kan holde sygdom på porten.

Stof til eftertanke

I bund og grund handler en god hygiejne om at vaske sine hænder mens det til tider kan være nødvendigt at bruge andre metoder, som desinficering. At tænke over hvor man placerer sine hænder i løbet af dagen og undgå at tage dem op til mund og næse hvis de ikke er rene. Når disse foranstaltninger er lagt, vil sygdomsfraværet i mange tilfælde automatisk mindskes og folk undgår at blive smittet.