Guide - Sådan finder du den rette gulvmoppe

Der findes alverdens mopper, med og uden spand og vrider. De findes i forskellig pris, kvalitet og er lavet af forskellige materialer. Derfor kan det være svært at vide hvilken en der passer bedst til dit behov. Af samme grund har vi lavet en udførlig guide der gerne skulle gøre dig klogere hvilke fordele og ulemper der er ved de forskellige slags mopper, samt hvilken moppe der egner sig bedst til de rengøringsopgaver du står med.

Gulvklud og gulvmopper

Udvalget af klude og mopper man kan anvende til afvaskning af diverse gulvoverflader er stort. Det kan derfor være svært at finde hoved og hale i, hvad der er det rette at anvende. Overordnet er det en smagssag, hvad man bedst kan lide at bruge til gulvvask, men der findes produkter som er mere anvendelige og mere effektive end andre.

Fladmoppe/ microfibermoppe

Fladmopper fås i mange forskellige variationer og med forskellige fibre. En af de mere udbredte mopper i dag, er microfibermoppen. Man kan få både mopper som er med microfiber på hele fladen som er i kontakt med gulvet, eller mopper med microfiber strimler, som kun har striber af microfiber, hvor resten af moppen består af polyester. Fordelen ved at anvende microfibermopper er microfiberens gode rengørende effekt. Hvad mange ikke ved, er at man kan anvende en microfibermoppe med almindelig postevand, eller almindelig postevand tilsat meget lidt sæbe. Det er bevist at man med microfibermopper får et mere effektivt resultat end med almindelige mopper. Selvom det er smart, at man kan vælge kun at vaske sine gulvflader med vand, skal man huske, at nogle flader har bedst af at man en gang i mellem anvender sæbe eller plejemiddel som er beregnet til netop den type af gulv man har.

Rundmoppe

Den mest almindelige rundmoppe som de fleste kender, er fremstillet af garn. Garnmoppen opsamler nemt snavs, problemet er dog bare, at det er svært at vaske ud igen, da garnet er med til at indkapsle snavset. I stedet kan man benytte eksempelvis Vileda's rundmopper af microfibermateriale som i højere grad fjerner fedt og snavs, og samtidigt er nem at rengøre efterfølgende.

Gulvklud

Gulvklude er mest anvendte til især trappevask, men de kan også anvendes til polering og oliering af diverse gulvtyper. Gulvklude er også gode til at optørre større mængder vand, og er derfor velegnet til blandt andet steder, som svømmehaller sammen med en gulvskraber. Den mest almindelige måde at anvende en gulvklud på er ved at påføre den på en gulvskrubbe.

Gulvmoppe fra byggemarked kontra fra en rengøringsgrossist

I de fleste større supermarkeder og byggemarkeder kan man finde et stort udvalg af gulvmopper. De findes i mange prisklasser, der svinger fra 50 kroner og helt op til 600 kroner for et helt sæt med spand. Det kan jo i sig selv også være en rimelig pris, men kvaliteten ofte er også derefter. Vælger man en gulvmoppe til 50 kroner, kan man heller ikke forvente at den holder i mange år. Det kan også være udemærket hvis man er ligeglad med at skulle købe en ny gulvmoppe i tide og utide, men ønsker man en moppe som med garanti kan holde, bør man vælge en gulvmoppe fra en rigtig rengøringsgrossist. Fordelen ved at købe gulvmopper hos en rengøringsgrossist er, at de er fremstillet i materiale som er beregnet til mere hyppig brug, og derved har en længere levetid. Samtidig er en moppe fra en rengøringsgrossist ofte mere slidstærk, da den er beregnet til at kunne klare mange afvaskninger og ture i en vaskemaskine.

Rengøring af moppe og klud

Det er vigtigt altid at rengøre sine gulvmopper og gulvklude, da man ellers vil overføre det skidt man har vasket af tidligere, til den næste vask. Med gulvklude kan man “nøjes” med at skylle den grundigt igennem med rent vand, efter endt vask for at fjerne den resterende rengøringskemi, som sidder tilbage i kluden. Dog kan det være en god idé, en gang i mellem at give sine gulvklude en tur i vaskemaskinen, for at få dem helt rene. Gulvmopper fremstillet i microfibre, skal derimod helst vaskes efter hver anvendelse, for at opretholde sin effekt. Det er vigtigt altid at vaske sine mopper og klude ved rette temperaturer og med den rette mængde af sæbe for at sikre at de får den bedste pleje. Derudover vil det også forlænge levetiden, hvis man vasker sine klude og mopper korrekt.

Moppesystemer

Der findes forskellige systemer man kan anvende når man skal vaske gulvet. Herunder er der forskel på, om man skal vaske små eller store arealer.

Gulvmoppe med vrider

Gulvvaskesæt med vrider er en velkendt løsning, som mange synes er nem og praktisk. Vaskesæt med vrider, fås i mange varianter og prisklasser, men det er ikke altid den bedste løsning - især ikke hvis der vælges en model som ikke har opdelt spand til rent og beskidt vand. Skal du rengøre et stort areal, skal du slæbe rundt på spanden med vand, med mindre at du vælger en gulvvaskevogn med hjul.

Derimod kan det anbefales at man anvender gulvmoppe med vrider på mindre arealer som kræver afvaskning. Det vil ikke være nødvendigt at slæbe rundt på spanden på samme måde og udskiftning af vandet vil også være færre. Her kan vi anbefale Ultra Speed Mini Kit fra Vileda, som er et lille og kompakt moppesæt.

Forfugtede gulvmopper

Har man mange rum med eksempelvis trægulv, vil det kræve en moppe som kan klare lige netop denne opgave. Som nævnt ovenfor kan det ikke anbefales, at man anvender en gulvmoppe med vrider, da det vil kræve en masse løft og genopfyldninger af spanden. Hvad skal man så anvende? Mange af de professionelle rengøringsselskaber anvender gulvvask med forfugtede mopper. Det fungerer på den måde at man fugter sine mopper i forvejen og så skifter mopperne ud undervejs i takt med at gulvet bliver vasket. Ulempen er at man skal eje flere mopper for at få det til at fungere. Fordelen er dog at man spare tid og man undgår at løfte rundt på en tung spand med vand. Her kan vi anbefale vores gulvpakke, som indeholder alt det, man behøver for at vaske gulvet. Gulvpakken findes i to varianter. Det er en dyrere løsning at anvende dette moppesystem, men på sigt er det en meget bedre løsning. Vil du vide mere om forfugtede gulvmopper og gulvpakkerne, kan du se videoen nedenfor

Forskellige gulvtyper

Der findes et stort udvalg af rengøringsmidler til gulvvask, men man skal være opmærksom på at anvende det rette, alt efter hvad det er for en gulvoverflade man skal vaske. Nogle overflader kan nemlig tage skade hvis ikke man anvender det rette plejemiddel.

Linoleum og vinyl

Ved at anvende det forkerte produkt til afvaskning af linoleum og vinyl kan man risikere at gulvet med tiden vil sprække eller revne. Derfor anbefales det at man anvender vaskeplejemiddel - altså gulvsæbe, til afvaskning af gulve med disse flader. Her kan vi anbefale produkterne som du finder i denne kategori.

Trægulv, som ikke er lakeret

Med trægulv som ikke er lakeret, skal man passe ekstra godt på med hvad man anvender til at vaske gulvet med. Det bedste man kan anvende er en træsæbe med olie, som også er med til at beskytte og pleje gulvet. Her kan det anbefales at anvende produkter som du finder i denne kategori.

Lyse og hvide trægulve

Har man lyse eller hvide trægulve kræver det også en særlig pleje. Uanset om ens lyse trægulve er behandlet eller ubehandlet, er det vigtigt at man anvender en sæbe, som er beregnet til lyse gulve. På den måde sikrer man at gulvene beholder deres hvide eller lyse farve. Her kan det eksempelvis anbefales at anvende Probat træsæbe til behandling af lyse trægulve, som er specielt udviklet til at pleje og vedligeholde træets lyse eller hvide farve.

Lakeret trægulv og klinker

Lakerede trægulve og klinker kræver ikke den samme påpasselighed som andre gulve. Både trægulvet og klinkerne har ligesom en beskyttende hinde som sikre at der ikke sker noget ved afvaskningen. Derved ikke sagt at man bare kan anvende alle produkter til gulvafvaskning, men det kræver ikke den samme omsorg som andre gulve. Det kan anbefales at man anvender et universalrengøringsmiddel når man skal vaske gulve med klinker eller lakeret træ, da det nemt og effektivt fjerne fedt og snavs. Uanset hvilken overflade man skal rengøre, er det vigtigt at man anvender de rette plejemidler for at give sit gulv den bedste pleje og sikre en lang levetid. Især med trægulve er det vigtigt at man vrider sin gulvmoppe godt, for at undgå at træet får for meget vand. Sker det, kan man risikere at det trænger ned i gulvet og får det til at rejse sig. Så har man et gulv som aldrig bliver det samme igen.


Er der spørgsmål omkring gulvmopper du ikke har fået besvaret, eller ønsker du blot hjælp til hvad vi vil anbefale dig at bruge, er du altid velkommen til at kontakte os på mail info@huma.dk eller telefon +45 70 40 45 00