Sådan fjerner du kalk

I et rum som badeværelset, hvor der dagligt bliver anvendt vand, kan det ikke undgås at kalk med tiden sætter sig på væggene i badet, kummen på toilettet eller i håndvasken. Her er kalkfjerner din ven i kampen for at fjerner kalkaflejringerne.

Kalkfjerner er et effektivt middel i kampen mod kalk, og modvirker både kalkbelægninger og kalksæbe. Det kan dog også anvendes til general sanitetsrengøring, da det udover at have en afkalkende virkning også har en rengørende effekt, som gør det egnet til rengøring i sanitære områder.

Gå direkte til løsningen: Smarte pakker til kalkfjerning

Kalkfjernerpakke 1: Til overflader som tåler syre (fx. glaserede klinker) 

Kalkfjernerpakke 2: Til syrefølsommer overflader (fx. natursten)

 Kalkpakke til natursten

Kan overfladen tåle syre?

Uanset om man skal bruge sin kalkfjerner til afkalkning eller sanitetsrengøring, er det vigtigt at man er bevidst om hvad overfladen man ønsker at anvende sin afkalker på, er lavet af, for at undgå at lave skader.

Syrefølsomme overflader, såsom granit, marmor, terrazzo og andre typer af natursten, kan ikke tåle at man anvender en almindelig syreholdig kalkfjerner. På disse overflader, kan man derimod med fordel anvende en mere skånsom alkalisk "kalkfjerner", som er specielt udviklet til anvendelse på syrefølsomme overflader. Den både rengøre og fjerner lettere kalkbelægninger og kalksæbe.

Skal du derimod afkalke hårde overflader, som ikke er syrefølsomme, og ønsker du en særlig kraftig afkalker, kan du med fordel anvende et syreholdigt produkt, som på en hurtig og effektiv måde fjerner både kalkaflejringer og rustpletter. Dette kunne være fx. Taski Sani Acid eller vores eget produkt HUMA Kalkfjerner Plus.

Er man i tvivl om overfladen kan tåle syre, anbefaler vi at man laver en “frimærketest” et ikke-synligt sted. Begynder materialet at reagere på syren, eller opstår der misfarvninger, er overfladen syrefølsom og man bør straks skylle det behandlede område med store mængder vand.

Beskyt og undgå skader

Udover at være bevidst om materialet på den overflade man ønsker at behandle, er det også vigtigt når man arbejder med kalkfjerner, at man er bevidst om følgende ting, for at undgå syreskader:

Man må aldrig blande kalkfjerner med klorholdige produkter, da det kan udvikle giftige klorgasser, som kan medføre vand i lungerne.

Det er vigtigt at man gennemvæder mørtelfugerne i rigelige mængder vand, så de er mættede af vand, og dermed ikke suger syren fra kalkfjerneren til sig.

Efterskyl altid krombelagte overflader, efter afkalkning, da det ellers kan medføre misfarvninger.

Anvend altid værnemidler bestående af handsker og beskyttelsesbriller, for at undgå syreskader på kroppen.

Påfør kalkfjerner nemt og effektivt

Når man skal i gang med sin afkalkning, er det vigtigt at man doserer korrekt for at få det optimale ud af produktet. Herunder kan kalkfjerneren påføres med forskellige redskaber afhængigt af overfladen som skal behandles:

Har du en større ikke-syrefølsom flade som skal afkalkes, kan du med fordel anvendes en håndbørste til påføringen. Den har en medium hårdhed, som betyder at der ikke skal presses mod fladen for at få den fri for kalk.

Skal du afkalke en flade, som er mere følsom overfor ridser, kan du med fordel påføre kalkfjerneren med en ridsefri rengøringssvamp som er mere skånsom mod overfladerne.

Har du et område, hvor det kræver et mindre redskab, kan du med fordel påføre kalkfjerneren med en detaljebørste. Detaljebørsten er med sin lange smalle form velegnet til at komme til i hjørner og kanter, hvor større svampe og børster ikke kan komme til.


Har du spørgsmål til kalkfjerning eller vores produkter, er du altid velkommen til at kontakte os på tlf. 70404500