Sådan fjerner du kalk fra fliser og klinker på badeværelset

Et badeværelse bliver normalt hyppigt brugt. Vidste du at 54% af danskerne går i bad mindst én gang om dagen? Der er derfor ikke noget at sige til at badet er udsat for meget fugt og vand. Det betyder at kalk sætter sig på fliser og klinker. Det vand vi har i Danmark er noget af det reneste drikkevand på jorden. Men der findes stadig kalk i vandet, da det er et naturligt mineral der kommer fra jorden. Mængden af kalk i vandet kalder man for “vandhårdhed”. Jo hårdere vandet er, jo større er kalkmængden. Vandets hårdhed varierer landet over. Du kan tjekke vandhårdheden for din kommune på www.borger.dk eller ved at kontakte dem. Er vandet meget hårdt, så skal du ofte fjerne kalk fra dit baderum. I dette blogindlæg får du de de bedste tips til, hvordan du nemmest og lettest får fjernet kalken. På den måde kan du slippe af for de grimme kalkaflejringer og dit bad vil stråle af renhed efter sådan en behandling.

Det rigtige udstyr

Udstyret betyder så meget når man gør rent - uanset om det er vinduespudsning, gulvvask eller at fjerne kalk fra fliserne. Det første du skal gøre er at finde ud af hvilken type materiale dine klinker og fliser er fremstillet af. Hvis det er natursten, som marmor, granit m.m. skal man benytte en alkalisk afkalker, der er et speciel produkt, men kan købes hos rengøringsgrossister og nogen byggemakreder. Her kan vi desuden anbefale vores eget mærke som HUMA Alkalisk Afkalker med og uden parfume, der er udviklet til sarte overflader. Har du almindelige fliser og klinker bruges en kalkfjerner, der er beregnet til sanitetsrengøringen. Kalkfjerner kan købes i større supermarkeder og byggemarkeder. Med vores eget HUMA Kalkfjerner Plus får man et kvalitetsprodukt der får opgaven løst. Du får altid det bedste resultat ved at læse vejledningen bag på flasken inden brug. Så sikrer du også at dine fliser får den rigtige rengøring. Når du har påført kalkfjerneren og ladet det virke, kan du med fordel bruge en ridsefri svamp eller vådslibesvamp. Fælles for dem begge er at de ikke ridser overfladen på fliserne og er derved ideelle til denne type opgave, de kan købes i byggemarkeder og hos rengøringsgrossister. Vær opmærksom på at vådslibesvampen skal gøres våd inden brug. Kom ordentligt ned i fugerne med en detaljebørste, som minder om en stor tandbørste men med stivere hår. Den kan let komme til i de små revner og sprækker hvor det normalt kan være lidt besværligt at nå.

Den lille hurtige - En guide til kalkfjerning

For at gøre det let har vi lavet en lille guide til hvordan du nemt kan fjerne kalk fra dine fliser og klinker. Vi mener nemlig ikke at det skal være svært hvis man har udstyret i orden. Når man arbejder med kalkfjerner, kan det anbefales at bruge gummihandsker, så man undgår at få det på fingre og hænderne:

Start med at gennemvæd / vask væggene ned, til de er helt våde

Påfør/spray blandingen af kalkfjerner eller alkalisk afkalker direkte ufortyndet på

Lad det virke i den anbefalet tid, som står bag på flasken

Brug en ridsefri svamp til at få svære kalkbelægninger af

Brug evt. en detaljebørste til fugerne

Skyl efter med rent vand

Skrab det overflødige vand af med en skraber

Tør af med en tør klud eller et håndklæde

Natursten eller ej ?!

Du kan ikke bruge kalkfjerner på natursten, som marmor, saltsten og granit. Natursten er nemlig meget syrefølsomme, på grund af de er baseret på mineraler, som kalk. Det er derfor du skal bruge alkalisk afkalker, en afkalker der meget skånsomt fjerner kalken. Dog er det ikke lige så effektivt som almindelig kalkfjerner, men det er bedre end slet ikke at få fjernet noget kalk. Du kan derfor heller ikke bruge eddikesyre eller citronsyre, da det også er for stærkt i forhold til kalken i stenen og fliserne vil så blive ødelagte. For at teste om ens fliser kan tåle almindelig kalkfjerner, kan du lave en såkaldt “frimærke-test” hvor man tester et lille område på en flise der ikke er så synligt:

Start med at dryppe eller sprøjte en lille smule kalkfjerner på et område

Se om der kommer en reaktion, det kan f.eks. være brusende eller boblende

Hvis der intet kommer så prøv at gentag og lad produktet sidde i 5-10 minutter

Hvis der kommer en reaktion, så brug alkalisk afkalker i stedet

Ved tvivl kan du altid bruge den mest skånsomme løsning

Skimmelsvamp med i badet?

Du har sikkert set det før, det ulækre sorte stads der fint sidder mellem fugerne i badeområdet. Det er den berømte skimmelsvamp, som er en sort svampeart, der bedst trives i fugtige områder, og derfor særligt på badeværelset hvor der er kondens, damp og vand. Svampen i sig selv er ikke farlig, men det kan svampesporerne være. De kan give anledning til irritation i luftvejene og øjnene. Nogle mennesker kan endda være så uheldige at de bliver allergiske overfor skimmelsvamp og får store vejrtrækningsproblemer. Skimmelsvamp kan ikke fjernes med kalkfjerner, da det er en svamp. Så hvis du har sorte fuger i badet, kan det betale sig at bruge en lille børste til at prøve at fjerne det. Silikonefuger skal skiftes hvis de bliver sorte, da man ikke kan fjerne den sorte farve samt skimmelsvampen i dette bløde materiale. Det kan gøres ved at skære det gamle fri og lægge en ny silikonefuge. Husk at tjekke at farverne matcher med det allerede eksisterende, da silikone findes i mange farver. Hvis der er skimmelsvamp i mørtelfugerne, kan du med fordel bruge Rodalon Indendørs til at desinficere med, så det dræber svampen og sporerne. Der kan dog gå lidt tid før man ser det endelig resultat og svampen og bakterierne er helt dræbte, så gentag gerne behandlingen 1-2 gange yderligere. Derudover kan man lufte ud dagligt, og især efter bad. Det er generelt en god idé at lufte ud 1-2 timer dagligt i hele hjemme, så man får et bedre indeklima.

Sådan forebygger du kalk på dine fliser og klinker

Kalk er en svær sag hvis man bor i et område med meget af det. Du kan derfor ikke forhindre det helt i at komme, men du kan sagtens selv gøre en del for at undgå der kommer så meget af det igen. 

De simple tips er:

Luft ud efter du har været i bad, tørret tøj, brugt vand generelt, gerne 1-2 timer dagligt

Brug en skraber til at fjerne det overskydende vand fra fliserne

Tør efter med et gammelt håndklæde eller viskestykke for at få suget det vand der er tilovers efter at skraberen har været brugt

Giv badet og badeværelset en ugentligt tur med et sanitetsrengøringsmiddel


Har du brug for yderligere vejledning til rengøring af dit badeværelse, sidder vi klar med gode tips og tricks. Du er altid velkommen til at kontakte os på mail: kundeservice@huma.dk, via vores chat-funktion eller på telefon: +45 70 40 45 00 dagligt mellem 09:00-17:00