Hvad kan jeg bruge til rengøring af mine marmorflader?

Hvad kan jeg bruge til rengøring af mine marmorflader?

Marmor er et meget følsomt materiale, der hverken tåler at man anvender syre eller højalkaliske produkter. Derfor anbefales det altid at man fjerner pletter med det samme, for at undgå at det trænger ned i marmorfladen og laver grimme mærker.

Du kender det måske …
Et øjebliks uopmærksomhed, og vupti, så er der spildt cola på marmorgulvet

Resultatet? Ja, med stor sandsynlighed kommer der et mærke, hvis ikke du får fjernet pletten hurtigt. Øv altså!

Hverdagseksemplet her siger noget om hvor følsomt marmor er.

På mange rengøringsmidler står der - enten direkte eller indirekte - at de ikke må anvendes på marmor. Men hvordan skal du så vide, hvilke produkter du så kan anvende til rengøring af dine marmorflader?

Vi har her samlet en oversigt, som gør det muligt for dig der har gulve, bordplader, eller andet af marmor at vide hvilke produkter du med fordel kan anvende til rengøringen uden at det tager skade.

Vask af marmorgulve - 4 konkrete anbefalinger

Til gulvvask af marmorgulve findes der flere forskellige alternativer. Om du så vil have et billigt produkt eller ønsker et produkt der er miljøvenligt, så er der helt sikkert et der passer til dit behov. Uanset hvilket produkt du vælger til vask af dine marmorgulve med, så er de alle sammen effektive og ved korrekt dosering, er de heller ikke skadelige for dine marmorgulve.

Allround vaskeplejemiddel

Vores Corridor Daily S780 fra Buzil er en god allround gulvplejemiddel. Udover at rengøre marmorgulvet, ligger den også et tynd plejelag, som beskytter gulvet mod skidt og snavs. Denne vaskeplejemiddel er med specielle ingredienser, som samtidig også er med til at modvirke skoaftryk og general snavs.

Har du forskellige gulvtyper i dit hjem, kan du drage fordel af at kunne anvende dette produkt på andet end kun dit marmorgulv.

Det prisvenlige alternativ

Ønsker du ikke at skulle bruge en masse penge på et vaskeplejemiddel til dit marmorgulv?

Så er Unibuz G235 måske svaret. Dette produkt er mere prisvenligt, men er stadig effektivt og skånsomt for dit marmorgulv.

Unibuz G235, er et vaskeplejemiddel, som både vasker og plejer dit gulv i en og samme arbejdsgang. Produktet tørrer hurtigt og stribefrit op, hvilket giver en flot blank finish. Derudover er gulvsæben tilsat en behagelig duft, så dit marmorgulv dufter dejlig rent efter endt rengøring.

Til den miljøbevidste

Tænker du meget på miljøet og ønsker du at anvende produkter som er miljømærket, så er der også et vaskeplejemiddel til dig. Planta Cleen P315 er et højeffektivt vaskeplejemiddel, som er mærket med EU-blomsten. Sæben indeholder polymer, som gør at der ikke dannes kalksæbe på marmorgulvet.

Til vask med forfugtede mopper

Corridor Cibreeze Wipe S790, er et rengøringsmiddel, som med fordel kan anvendes på marmor.

Produktet er specialudviklet til fugtmopning og indeholder samtidig en særlig lugtteknologi, der går ind og nedbryder den dårlige lugt. Har du eksempelvis et rum hvor der ikke er den mest behagelige indeklima, kan man med fordel anvende dette gulvsæbe, for at komme noget af den dårlige lugt til livs.

Hvad er fugtmopning?

Til dig der ikke ved hvad fugtmopning er, har vi lavet disse to videoer, som skal illustrere hvordan man klargør og udfører fugtmopning. Fordelene ved fugtmopning er at man får et renere gulv, og man undgår at skulle slæbe rundt på en tung spand med vand.

Klargøring til fugtmopning:

Selve fugtmopningen:

Korrekt dosering er altafgørende

Selvom de rengøringsmidler vi nævner i denne guide, med fordel kan anvendes på flader af marmor, er der stadig en ting som er meget vigtig at man husker.

Korrekt dosering!

Dosere man sin kemi på slum, kan det medfører store skader på marmorfladerne. Marmor kan hverken tåle kemi med for høj eller for lav pH, derfor er det vigtigt at man altid følger anvisningen på rengøringsmidlerne, for at sikre den rette dosering. På den måde sikre man at marmorfladen bliver flot ren, og ikke tager skade.

Pletfjerning på marmor

Marmor er et meget brugt materiale indenfor for blandt andet forskellige typer borde, såsom køkkenborde og sofaborde. Men det kræver sit at holde overfladerne fri for skidt og snavs, især i køkkenet.

I forbindelse med madlavningen, kan der nemt komme lidt fedtstænk rundt på køkkenbordet, omkring kogepladerne, og det er ikke noget marmoren har så godt af. Da der er tale om et mindre område, kan man med fordel anvende Reso Clean G515, som er et klar-til-brug produkt som er velegnet til blandt andet fjernelse af fedt.

Generelt kan du anvende Reso Clean G515 som pletfjerner på alle dine marmorflader, da det er en effektiv universalrengøringsmiddel, der godt kan minde lidt om en grundrens. Den er nem lige at tage hvis man får spildt noget, da den ikke kræver nogen form for opblanding, men er klar-til-brug.

Grundig inventarrengøring af marmor

Er der tale om et større område med eksempelvis spildt olie eller fedt, kan det være en fordel at anvende Buzil Aktiv G433, som er særligt udviklet til at fjerne den type smuds. Samtidig har dette produkt også en dybderensende effekt på selv genstridigt snavs. Udover at kunne anvende den til rengøring af fliser og inventar af marmor, kan man med fordel også anvende Aktiv til rengøring af gulvet. Her får man altså et produktet, som er velegnet til anvendelse både til gulv og inventar af marmor.

Sanitetsrengøring af marmor

Har du marmor på badeværelset, kan der med tiden sætte sig kalk, på både vasken og fliserne. Her kan det være fristende at anvende kalkfjerner, men det kan lave nogle rigtig grimme syreskader på marmorfladerne. I stedet kan du anvende HUMA alkalisk afkalker, som er lavet specielt til anvendelse på syrefølsomme overflader, som marmor. Den findes også i en parfumefri udgave.

Den er mindre hårdfør, men stadig lige så effektiv, som en almindelig kalkfjerner. Her anvendes 0,5 - 1% koncentration. Det er meget vigtigt at man anvender dette blandingsforhold, for at sikre at der ikke sker skader på din marmor.

Test altid din marmorflade

Inden du begynder at arbejde med kalkfjerner, selv den alkaliske, som vi anbefaler til marmor, kan det være en fordel at lave en frimærketest. Det gør du ved at påfører en lille smule af kalkfjerneren på marmorfladen, et ikke-synligt sted, og lader det sidde et stykke tid. Hvis marmoren begynder at reagere skal du straks fjerne kalkfjerneren med rigeligt vand, da fladen derved ikke kan tåle kemien.