Hvilke opvasketabs skal du vælge?

Hvilke opvasketabs skal du vælge?

Der findes et stort udvalg af forskellige tabs til opvaskemaskinen. man kan både få almindelige tabs, hvoraf man skal supplere ved siden af med både salt og afspænding, men man kan også få opvasketabs som er all-in-one, hvilket vil sige at man får det samme som en almindelig opvasketabs + salt og afspænding. Om man skal bruge den ene eller anden type opvasketabs, afhænger både af vandhårdheden i ens område, men også om hvad man selv er mest til.

Miljømærkede opvasketabs

Det første produkt mange kommer til at tænke på når der står miljømærkede opvasketabs, er Neutral. Neutral opvasketabs er både svanemærkede og uden indhold af hverken parfume eller farve. Dermed hører dette produkt til et af de mindst miljøbelastende opvasketabs på markedet. Beklageligvis er det et produkt, som Neutral har valgt at stoppe med at producere, og det vil derfor ikke være at finde på markedet længere. For dig som er vant til at anvende Neutral opvasketabs er det naturligvis en trist nyhed, men der findes forskellige alternativer som med garanti vil give dig den samme flotte, skinnende og miljøvenlige opvask som Neutral opvasketabs har gjort.

Vil du have et alternativ, som ligge meget tæt op at Neutral, kan det anbefales at vælge Prime Source opvasketabs. De er mærkede med svanen, og er derfor i klassen over de mindst miljøbelastende opvasketabs. Samtidig er disse tabs med enzymer og iltbaseret blegemiddel, som er med til at opløse og fjerne farvede belægninger.

Ønsker du hellere et all-in-one som en alternativ løsning til Neutral opvasketabs, så er det også muligt at finde det. Opvasketabs som er all-in-one indeholder udover almindelig sæbe også afspændingsmiddel og salt.

Abena all-in-one opvasketabs og Sæbefabrikkens all-in-one opvasketabs, er begge svanemærkede. De indeholder alt hvad der er brug for når det kommer til en flot og ren opvask af service. Man skal dog være opmærksom på at opvasketabs fra Sæbefabrikken også indeholder parfume.

Fordelene med alle ovenstående alternativer til Neutral opvasketabs er, at de alle kommer i en vandopløselig folie, som gør at huden ikke kommer i direkte kontakt med indholdet i opvasketabs. Derudover er folien også med til at du slipper for affald og hurtig og enkel dosering.

Hårdt eller blødt vand

Vandhårdheden har en stor betydning for hvilke opvasketabs der er mest velegnet at anvende. Om man har hårdt eller blødt vand, afhænger af hvor meget kalk der er i vandet der hvor man bor. Det er meget forskelligt hvor hårdt vandet er, afhængigt at hvilken landsdel man bor i.

Bor man i et område hvor der er meget hårdt vand, kan det være en fordel at anvende opvasketabs kun med indhold af sæbe. Derved kan man selv dosere mængden af salt og afspænding. Vælger man all-in-one opvasketabs, vil man alligevel skulle supplere med ekstra salt og afspænding, derfor kan det bedre betale sig at anvende almindelige opvasketabs. Derved har man også mere styr på hvor meget salt og afspændingsmiddel der kommer i opvaskemaskinen, fremfor hvis man anvender all-in-one opvasketabs.

Bor man derimod i et område med normal vandhårdhed, kan man med fordel anvende opvasketabs med både salt og afspænding (all-in-one) Derved behøver man ikke at dosere manuelt, eller ekstra dosering af hverken salt eller afspændningsmiddel.

Er du i tvivl om hvor hårdt vandet er i dit område, og dermed hvilke opvasketabs du skal bruge? Så kan du på kortet her, se hårdheden i dit område.

Gode råd til en flot opvask

For at opretholde flot service, er det vigtigt at man husker at passe godt på sin opvaskemaskine. Nogle ting har opvaskemaskine godt af, hvorimod andet gør at maskinen ikke kan vaske ordentligt rent.

1. Sørg for at rense filteret jævnligt. Tag filteret ud af maskinen og rens det med en opvaskebørste og varmt vand fra hanen. Der kan i opvaskemaskinen sidde både et grovfilter og et finfilter. Med sidstnævnte er det vigtigt at man renser det meget omhyggeligt.

2. Spulearmene kan tilstoppes og dermed resultere i madrester på servicet. Undersøg derfor med jævne mellemrum spulearmene. Er de meget tilkalkede, kan du med fordel anvende en tandstik, til at rense hullerne med.

3. Er der store madrester på tallerkener eller i skåle, er det vigtigt at smide disse ud i skraldespanden inden man sætter servicen i opvaskemaskinen, da maskinen ikke er lavet til at nedbryde madrester.

4. Mange har en tendens til at bruge lang tid på at skylle servicet af inden det bliver smidt i opvaskemaskinen. Skal den stå et par dage uden at køre er det forståeligt nok da den ellers kommer til at lugte, men en opvaskemaskine skal gerne have lidt skidt for at kunne fungere. Derfor behøver afskylningen måske ikke være helt så grundig, hvis du alligevel starter maskinen bagefter.

Problemer med glaspest?

Glaspest kommer i form af hvide pletter eller aflejringer, som giver et tåget udseende på glassene, som derved får det til at se gammelt ud. Ved at tilføje salt til opvaskemaskinen, er det med til at binde kalken, så det ikke sætter sig på glassene. De fleste opvaskemaskiner kan indstilles, så man kan justere indtaget af både salt og afspændingsmiddel.

Det anbefales at man anvender groft salt, medmindre at brugsanvisningen til opvaskemaskinen foreskriver at der SKAL anvendes fint salt. Grunden til at det anbefales at anvende groft salt, skyldes at fint salt kan finde på at “pakke sig” og dermed kan det være svært for opvaskemaskinen at dosere saltet korrekt.

Er dine glas blevet ramt af glaspest er der flere muligheder som kan afprøves inden man konstatere at de er helt ødelagte og smider dem ud.

Man kan prøve at give dem en tur i opvaskemaskinen kun med en spsk. citronsyre i sæbeskuffen, på et helt almindeligt program. Er man heldig vil det tage glaspesten, men om ikke andet så har det været med til at afkalke opvaskemaskinen.

Vil du undgå glaspest kan det være en god ide at købe glas protect, som er udviklet til at beskytte glas mod glaspest. Den monteres blot i opvaskemaskinen.